На Тернопіллі селяни об’єдналися та вирощують екзотику (фото)


Мешканці Тернопільщини власним прикладом доводять, що займатися власною прибутковою справою можна тут, працюючи не на когось, а на себе. Так, жителі області взялися за екзотичний бізнес, об’єднавши зусилля та створивши равликову ферму.

Зокрема, активно вирощують равликів на Шумщині — в Угорську, Мировому та Боровиці. Такий бізнес започаткували одразу три подружжя.

Віктор і Таня Грицаюки раніше займалися вирощуванням печериць. Коли у Шумську потужно зарекомендував себе волонтерський рух, віддали виробничі приміщення під склади.

Олександр та Людмила Олійники з початку війни переїхали сюди на постійне місце проживання з Росії. Жінка сама з Боложівки, а чоловік теж має родинне коріння з Шумщини. Треті партнери – Іван та Оксана Карп’юки.

Про користь равликів прочитали в інтернеті, крім того, Людмила розповідає, що кілька разів пробувала равликів у ресторанах, і їй сподобалося. Отож, зваживши усі за і проти, взялися за справу, пише «Шумськ. Інфо».

Робили усе власними силами, нікого не наймали, не просили допомоги, вкладали свої кошти. Вступили у кооператив равлиководів у Тернополі і закупили там мальок. Коли почали займатися вирощуванням равликів, дізналися, що на Шумщині вони не єдині, і тепер є партнерами по бізнесу з іншими виробниками.

Співпрацюють з подружжям Іванни Бейдель та Андрія Свірського з Угорська, яке має договір на постачання равликового м’яса у Дубно, де його фасують, і вже у Шумськ равлики повертаються маринованими у баночках, а справжнім делікатесом є равликова ікра. Свою продукцію презентували уже на чотирьох виставках, а за сприяння дякують Шумській міській раді та ГО «ІнСорс».

До слова, равлики — це дієтичний продукт, де є високий вміст амінокислот та відсутній холестерин, є омега-3 жирні кислоти. Їх вживання позитивно впливає на функцію зору, покращує пам’ять, запобігає захворюванням серцево-судинної системи, рекомендований вагітним, при діабеті, а також для покращання психічного і фізичного розвитку дітей. Ікра з равлика уповільнює процес старіння, підвищує інтелект, допомагає відновити сили, підвищує потенцію. А от равликову ікру ще називають морською перлиною, а самого равлика – дощовим грибом.

Продукт також містить у собі колаген, що корисно для шкіри, тому слиз з равлика застосовують для лікування її захворювань, а також – при переломах кісток. Загалом, у 100 г равлика є: 3,5 мг заліза; 250 мг магнію (що набагато більше, ніж у яловичині, свинині, курці або рибі); 382 мг калію; 272 мг фосфору; 70 мг натрію; 10 мг кальцію; 1 мг цинку; 0,4 мг міді; 27,5 мкг селену; 0,5 мкг вітаміну В12; 0,1 мг вітаміну В6; 100 МО вітаміну А; 5 мг вітаміну Е; 0, 1 мкг вітаміну К; 0,1 мг рибофлавіну; 1,4 мг ніацину; 6 мкг фолієвої кислоти; 65 мг холіну.

Джерело: ternopoliany.te.ua

Вхід

Вітаємо! Це форма входу для власників підприємств

Запам'ятатит мене Забули пароль?

Відновлення паролю

Register